İznik Gölü Bisiklet Tur Rehberi

Bisiklet ile özellikle şehirdışı turlara çıkmadan önce gidilecek yer hakkında bilgiler, bisikletle gidiş konusunda yol bilgisi ve eğer bir iki gün kalınacaksa da uygun konaklama bilgileri edinmek için araştırmalar yapıyorum. Fakat her seferinde gidilecek yer bisikletliler için popüler olmasına rağmen düzenli bir rehber niteliğinde bilgilere rastlayamıyorum. Üç dört kaynaktan, darmadağınık ve çoğu güncel olmayan bilgilerle yola çıkıyorum. Halbuki bisiklet turu yapacak bir gezgin için aklındaki sorulara cevaplar bulabileceği şöyle el altında bir kaynak olsa ne güzel olurdu demeye kalmadan bir tane ben oluşturayım dedim ve işte karşınızda Bisiklet Tur Rehberim!

Rehber'i yaptığım turlarla sürekli güncellemeye çalışacağım. Katkı sağlamak isteyenler yaptıkları tur hakkındaki bilgileri aşağıdaki başlıklardaki formatta gönderirlerse seve seve paylaşmak isterim. İletişim için arifbayirli@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Rehbere ayrıca sitenin üzerindeki araç çubuğundan "Bisiklet Tur Rehberim"e tıklayarak da erişebilirsiniz.

Keyifli turlar!


İZNİK BİSİKLET TUR REHBERİ

Güzergah
Orhangazi - Gölyaka - Narlıca - İznik - Çakırca - Boyalıca - Orhangazi

Mesafe
Orhangazi - İznik (Gemlik Yolu üzerindeki sapaktan gidildiği takdirde) 56 km
İznik - Orhangazi (Gölün üst yolundan gidildiği takdirde) 40 km

Yol Haritası

(Büyütmek için haritanın üzerine tıklayınız)
Yol Tarifi
  • İstanbul'dan gitmek isteyenler için Bursa-Balıkesir-İzmir yönüne giden her otobüs Orhangazi'nin içinden geçiyor fakat bazıları Orhangazi'de bırakıyor (örneğin Nilüfer durmuyor) Metro Turizm ile gidiş dönüş tek kişi bilet fiyatı 2010 Haziran itibariyle 34 TL.

  • Gölün üst yolundan girmek isterseniz Orhangazi şehir merkezinde sol tarafta İznik tabelasından sapıp 40 km yolu takip ederek İznik'e ulaşabilirsiniz

  • Gölün alt yolundan gitmek için Orhangazi'yi geçip İzmir yolu üzerinden Gemlik'e doğru devam ederek 8 km sonra gelen "Adapazarı-İznik" yol ayrmından sol saparak 46km devam edip İznik'e ulaşabilirsiniz.
Yol Durumu
  • Üst yol ( Boyalıca ve Çakırca'dan geçen) çift şeritli ve her iki yönde de emniyet şeritleri var. Yol göle sadece yerleşim birimlerinde sıfır oluyor, onun dışından biraz içerden seyrediyor. Yolun her iki tarafını da zeytinlikler süslüyor. Yol düzgün asfalat ve birkaç hafif rampa dışında dümdüz.

  • Alt yol da iki şeritli fakar çok dar, emniyet şeritleri yok, o yüzden çok dikkat edilmesi gerek. Yolun girişinden itibaren ilk 5 km sanayi tesisleri nedeniyle trafik yönünden biraz yoğun. Özellikle kamyonlara çok dikkat edilmesi gerek. Yol Gölyaka civarında gölün yanından geçiyor fakat sonra biraz içe doğru giriyor. Son 15 km ise sürekli göl kenarından gidiliyor. Bu yolun sağındaki dağların görüntüsü gerçekten çok etkileyici ve içinden geçilen köylerdeki mimari görülmeye değer. Sokaklarında onlarca geleneksel ev var.
Yoldaki İnsanlar
  • İçinden geçilen köylerdeki insanlar çoğu zaman sıcak karşılıyorlar, hemen herkes selam veriyor. Bir kısmı, özellikle çocuklar turist sanıyorlar, arkanızdan "Hello, Hello" diye bağırıyorlar.

  • Özellikle Gölyaka'da göle inerken evlerin bahçelerinin yanından inmemeye çalışın, çoğu ev göl kenarına kurulu ve özel mülk olduğundan sorunlar çıkabilir (biz yaşadık siz yaşamayın hesabı..)

  • Yolda garip tiplerle karşılaşabilirsiniz, özellikle sizi bir yere davet edenlerin tekliflerine dikkat edin. Hemen ulaşılacak bir yer değilse geri çevirip yola devam etmekte fayda var.
Yanımda ne götürmeliyim?
  • Günü birlik turlar için özellikle yaz döneminde mutlaka güneşten koruyucu krem bulundurun.

  • Göle girmek isterseniz yanınızda deniz şortu olmasında fayda var.

  • Yanınızda suluğunuz dışında bir su bulundurmanıza gerek yok. Yol boyunca birçok yerleşim birimi ve küçük çeşme mevcut.
Neleri yemeden dönmeyim?
  • Orhangazi'de Sezgin Izgara'da muhteşem sucuk ızgara ( Kola ve salata ile birlikte 9TL )

  • İznik'te Köfetici Yusuf'ta köfte ve kaymaklı ekmek kadayıfı ( Kola ve salata ile birlikte 11 TL )
Nerde kalınabilir?
  • Kamplı tur düşünenler için göl kenarında kamp kurmak için birçok uygun alan mevcut fakat kamp alanı şeklinde düzenlenmiş bir yer gözüme çarpmadı. Kamp yapmak için alt yol daha uygun görünüyor.

  • İznik'te çok fazla konaklama alternati yok. Şehir içinde otel fiyatı kahvaltı dahil iki kişilik 70 TL (Otelin ismini not etmedim, şehir meydanında Sahil Kapısının orda) Pansiyon şeklinde ise Kaynarca Pansiyon iki kişilk oda 50 TL. Odalar klimasız, yazın problem olabilir.
Bisiklet Tamiri İçin

Bisiklette büyük bir problem olduğu durumda İznik'te birkaç tane bisikletçi mevcut. Çoğu "mahalle bissikletçisi" tarzında fakat probleme geçici dahi olsa bir çözüm bulunabilir.

Kendi Yaptığım Turun Öyküsü

İznik Bisiklet Turu - 1.Bölüm
İznik Bisiklet Turu - 2.Bölüm

Turdan Fotoğraflar

0 yorum: