Shackleton'ın Ayak İzlerinden Güney Kutuba

Macera öykülerinden en ilgimi çekenler arasında kutup ekspedisyonları sıranın en üstlerinde... Zorlu koşullarda, Dünya'nın "en uç noktalarına" yapılan bu yolculuklar arasında ilkler ise en unutulmayanları.

Güney Kutbu'na ilk adımı atmak için birçok kaşif denemelerde bulunmuş ve ancak 1911'de Norveçli kaşif Roald Amundsen bunu ilk kez başarmıştı. Fakat Güney Kutup kaşifleri denildiğinde keşfini tamamlayamadan geri dönmek zorunda kalsa da akla ilk olarak İrlandalı kaşif Ernest Henry Shackleton geliyor. Kutup noktasına 97 mil kala dönüş için yanlarında kalan çok az erzak ve yük atlarının yolda telef olması nedeniyle yanındaki keşif ekibini ölüme sürüklememek adına zor bir karar verdi ve geri döndü. Shackleton'ı bu kadar öne çıkaran da ekibine sadakati ve verdiği bu zor karar.

Shackleton ve yanındakilerle ulaşabildikleri en güney noktada 88° 23' enleminde

100 yıl sonra Shackleton ve beraberindeki ekipten iki kişinin yakın akrabaları büyük büyük dedeleri ve amcalarının başladıkları yolculuğu tamamlama kararı alarak Güney Kutba yola çıktılar. Shackleton'ın izlediği yolu izleyerek Ross Buz şelfini aşarak Beardmore buzulu üzerinden büyük Antartika platosuna ulaşmak hedefleri ve 1909'daki ekibin geri döndükleri noktayı geçip yola devam ederek Güney Kutup Noktasına ayak basmak. Detayları atlarsak, ekip arkalarında çektikleri eşyalarla zorlu bir yolculuk sonunda 900 mili aşarak başarıya ulaştılar ve hikayelerini BBC Timewatch serisinde "In the Footsteps of Shackleton" adlı bir belgesel olarak yayınladı.

2008 ekspedisyon ekibinin Güney kutba ulaşmak için izlediği yol

Belgesele erişemeyenler için keşif ekibinin ekspedisyon hakkında yaptıkları ve Allastair Humphreys'in blogunda paylaştığı kısa bir sunumu aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Pecha Kucha: In the Footsteps of Shackleton - Henry Worsley. www.shackletoncentenary.org from alastair Humphreys on Vimeo.



Ekspedisyonun detaylarını web sayfasından inceleyebilirsiniz.

0 yorum: